Information model of documentation and communication of the intangible cultural heritage and database implementation - Zlodi, Goran (Array, 2008)
Razvoj baze podataka za potrebe projekta "CRAFTATTRACT - Tradicijski obrti – nove atrakcije za kulturni turizam" trebao je odgovoriti na brojne izazove koji proizlaze iz zahtjevnih ciljeva te same prirode projekta. Takav multidisciplinarni te međusektorski kulturno-turistički projekt razvojnog usmjerenja podrazumijeva širok spektar korisnika informacija te različite funkcionalne zahtjeve koje mora zadovoljiti povezani informacijski sustav. Poseban izazov predstavlja oblikovanje informacijskog modela koji mora obuhvatiti i složene fenomene s područja nematerijalne baštine. Uz potrebu dokumentiranja tradicijskih obrta te povezanih oblika nematerijalne i materijalne kulturne baštine, sustav treba osigurati informacije za različite oblike komuniciranja – od ispisa dokumentacijskih obrazaca namijenjenih stručnjacima, do prezentacije podataka prilagođene krajnjim korisnicima u mrežnom okruženju.