Hrvatska i GMO - deset godina poslije - Čović, Ante (2009)
Izlaganje je zamišljeno kao podsjetnik na deset godina sustavnog otpora uvođenju GMO-a u Hrvatsku. Pod sustavnim otporom mislimo na teorijski osmišljeno i praktički usklađeno protivljenje građanskih, akademskih i političkih krugova i institucija. Sustavni otpor počeo je Creskim apelom, koji su 4. rujna 1998. donijeli sudionici VII. Dana Frane Petrića, a kulminirao je u promidžbenoj kampanji koja je pod nazivom "Hrvatska – GMO free country" provedena tijekom turističke sezone 2001. godine. Upravo je ta promidžbena akcija izazvala američku administraciju koja je snažnim i sustavnim pritiskom na građanskom, akademskom i političkom planu uspjela razrušiti hrvatsku "bioetičku idilu" i promijeniti stavove političke vlasti prema problemu GMO-a. Kao intelektualni odgovor na kapitulantsko ponašanje hrvatskih državnih tijela, na III. Lošinjskim danima bioetike donesena je 16. lipnja 2004. godine Lošinjska deklaracija o biotičkom suverenitetu. Politički se otpor premjestio na razinu lokalne vlasti gdje su se županije počele redom proglašavati područjima slobodnim od GMO-a.
Projekt MZOS
HRV