Razvoj bioetike od principalizma do pluriperspektivizma - Čović, Ante (Array, 2008)
Izlaganje će pružiti povijesni prikaz nastanka i razvojnih preobrazbi bioetike. Povijest bioetike bit će izložena u tri razvojne faze, pri čemu će se razvojne preobrazbe pratiti usporedno na predmetnom i metodološkom planu. Bioetika je u prvoj fazi predmetno bila usmjerena na zdravstvenu skrb i biomedicinske znanosti, dok ju je u metodološkom pogledu obilježavao principalizam, odnosno neposredna moralna refleksija. U drugoj fazi predmetno područje bioetike proširuje se na društveni i politički kontekst zdravstva i biomedicinskih znanosti, dok se u metodološkom pogledu bioetika uzdiže na višu razinu etičke refleksije (etički pluralizam) i interdisciplinarnosti. U aktualnoj fazi razvoja bioetika predmetno obuhvaća, uz zdravstvo i biomedicinu, život u cijelosti i opće uvjete njegova održanja (ekologija), problematiku znanja i povijesne uloge znanosti uopće kao i filozofijskopovijesna razmatranja o prijelomu epoha. Na metodološkom planu razvija se koncept pluriperspektivizma, koji nastoji povezati perspektive egzaktnih i normativnih znanosti s tzv. kulturnim perspektivama i tako uspostaviti jedinstveni obrazac orijentacijskog znanja.