Nova dubrovačka historiografija: dr. sc. Nenad Vekarić i suradnici - Roksandić, Drago (2009)
Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, s ravnateljem dr. sc. Nenadom Vekarićem na čelu, u posljednja je tri desetljeća unaprijedio dubrovačku historiografiju u razmjerima koji su bez presedana, kada je riječ o produkciji u Dubrovniku. Učinjeno je to s povratkom vrelima, primjernim poznavanjem tradicije i mnoštvom inovacija u istraživačkom smislu.