O Bosni i Hercegovini nakon okupacije: narativi oca i sina, Adama i Svetozara Borojevića - Roksandić, Drago (2009)
Adam Borojević, otac Svetozara Borojevića od Bojne, sudjelovao je u okupaciji Bosne i Hercegovine kao niži časnik i o tome ostavio autentično, na mjestima i potresno svjedočanstvo, koje je nedavno prvi put objavljeno. Svetozar Borojević, koji je kao mladi, vrlo obrazovani i perspektivni časnik isto tako bio u pohodu na Bosnu i Hercegovinu 1878. godine, objavio je o njoj vodič "Durch Bosnien" (Beč, 1887.), koji, s jedne strane, reflektira njegovo znanje o zemlji pa i autentičan interes za nju, ali je prije svega apologija c. i k. okupacijske politike, kao i poticaj svima onima koji se iz središta Monarhije iz različitih razloga mogu zanimati za ovu zemlju.
Ovaj međunarodni znanstveni skup realiziran je u suradnji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu u Sarajevu
Projekt MZOS
HRV