Informacijsko komunikacijske tehnologije u europskom istraživačkom prostoru - Mesarić, Josip (Array, 2008)
ICT predstavljaju osnovu na kojoj se temelji društveno-ekonomski razvitak europskog geopolitičkog prostora. Planovi razvoja ICT-a inkorporirani su u vizije, strategije i operativne zadatke svih socio-eonmskih čimbenika (gospodarskih, sociološko-kulturalnih, obrazovnih, tehnoloških, razvojnoistraživačkih). Razvoj i primjena ICT-a u svim područjima ljudske prakse osnova su svjetske konkurentnosti jedinstvenog europskog prostora i tim se razvojem upravlja na najvišim razinama društveno-političkog odlučivanja. Kako je s promjenom geopolitičke karte europske unije taj prostor postao heterogen u pogledu razina društveno ekonomske razvijenosti i sposobnosti za daljnji razvoj i primjenu ICT, financiranjem kroz različite programe od strane EU nastoji se ojačati razvojno istraživačka i inovacijska sposobnost manje razvijenih regija s jedne strane i poticati izvrsnost i konkurentnost te kolaborativnost kroz generičke ICT programe s druge strane. U radu se pretraživanjem CORDIS baze podataka o programima i projektima iz domene ICT i njihovom statističkom analizom istražuju razine razvijenosti europskih zemalja u ICT sektoru i procjenjuju čimbenici društveno-ekonomskog okruženja koji utiču na taj razvoj.