Croaticum - Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik - Cvitanušić, Jelena (2008)
Croaticum - Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu djeluje od 1962. godine. U izlaganju je riječ o programu Croaticuma koji uključuje semestralnu nastavu, kombinirane jednomjesečne tečajeve, Malu ljetnu školu i individualnu nastavu. Nastava se izvodi na tri osnovna stupnja - početnom, srednjem i naprednom. Svaki je stupanj podijeljen na viši i niži podstupanj. Polaznici imaju mogućnost automatskog prelaska s nižeg na viši stupanj, no uslijed usvajanja jezika u svakodnevnom životu u Hrvatskoj, a ne samo na tečaju, neki polaznici preskaču stupnjeve. Osim nastave jezika studenti pohađaju nastavu iz govornih vježba i kulturološka predavanja (povijest, zemljopis, hrvatska književnost, povijest umjetnosti, hrvatska kultura, filmska umjetnost). Polaznici se uključuju i u raznovrsne izvannastavne aktivnosti (izleti, posjeti muzejima, galerijama i kazalištima, obilasci grada) s ciljem upoznavanja hrvatske kulturne i povijesne baštine. U svakom se semestru organiziraju i gostovanja poznatih hrvatskih književnika, redatelja i glazbenika. Pritom u samoj organizaciji i izvedbi programa, osim gostiju, sudjeluju i polaznici sa svih stupnjeva. U izlaganju je naglasak na sastavu polaznika Croaticuma koji karakterizira heterogenost u smislu podrijetla, vrste i razine obrazovanja, životne dobi te svrhe učenja hrvatskoga jezika.