Problemi i primjeri recepcije hrvatskoga kao stranog jezika kod studenata govornika makedonskoga kao analitičkoga južnoslavenskog jezika(s naglaskom na padežnim oblicima i liku pridjeva) - Cvitanušić, Jelena; Nazalević, Iva (2007)
Za hrvatski se i makedonski jezik, prvi kao sintetički, a drugi kao analitički, može reći da su jezici u konfrontaciji, no istovremeno i jezici u interferenciji. Uvjetovano je to, prije svega, različitom distribucijom gramatičkih kategorija, pa tako rod, broj i padež u hrvatskome odgovara rodu, broju i članu u makedonskome jeziku. Za potrebe izlaganja provedeno je istraživanje među studentima hrvatskoga jezika na Filološkome fakultetu &laquo ; Blaže Koneski&raquo ; u Skopju. Anketa je usredotočena na studente Makedonce, kojima je makedonski materinski jezik. Pritom je osobita pažnja usmjerena na probleme usvajanja padežnih oblika, te određenog i neodređenog lika pridjeva. U primjerima studentskih prijevoda rečenica s makedonskog na hrvatski, te s hrvatskog na makedonski jezik, vidljivi su problemi formiranja padežnih odnosa, te uporabe i oblikovanja lika pridjeva. Cilj je izlaganja prikazati s kojim se problemima u nastavi hrvatskoga kao južnoslavenskoga sintetičkog jezika susreću govornici makedonskoga kao južnoslavenskog analitičkog jezika.
Projekt MZOS
HRV