Eksperimentalna provjera jednakosti prilika u traženju posla - Vukelić, Anton; Maslić Seršić, Darja (2009)
Diskriminaciju na tržištu radne snage kao svojevrsni oblik socijalnog isključivanja pojedinih skupina određuje vjerojatnost kojom će osobe određenih socio-demografskih karakteristika pronalaziti odgovarajuće zaposlenje te njihova pozicija u odnosu na druge radno aktivne ljude istih kvalifikacija i sposobnosti. Nastojali smo utvrditi postoji li diskriminacija pri zapošljavanju na nacionalnoj i dobnoj osnovi u nekim segmentima hrvatskog tržišta radne snage. Polazeći od pretpostavke da rezultati prijašnjih anketnih istraživanja kojima su propitivani hrvatski poslodavci o njihovom ponašanju i stavovima pri zapošljavanju kandidata ne odgovaraju nužno realnom ponašanju u kontekstu svakodnevnih životnih situacija te da poslodavci na pitanja o diskriminaciji odgovaraju u skladu s društveno poželjnim vrijednostima, proveli smo eksperimentalnu provjeru jednakosti prilika u traženju posla koje imaju osobe hrvatske ili srpske nacionalnosti, mlađe ili srednje životne dobi. U našem smo istraživanju na uzroku od preko 600 natječaja na području grada Zagreba kroz više mjeseci mjerili postojanje diskriminacije po nacionalnoj i dobnoj osnovi prilikom poziva kandidatima da pristupe selekciji za traženi posao. Na sve natječaje koju su objavljeni u razdoblju od tri mjeseca, a nisu zahtijevali predaju popratne dokumentacije, slali smo elektroničku verziju ponude za posao dvaju zamišljenih osoba. Njihovi su životopisi u potpunosti odgovarali zahtjevima raspisanog natječaja za posao, ali su u prvom dijelu istraživanja slane paralelne aplikacije osobe tipičnog hrvatskog, odnosno srpskog imena i prezimena ; a u drugom je jedan kandidat bio u dvadesetima a drugi u četrdesetim godinama života. Bilježili smo prve odgovore potencijalnih poslodavaca na ostavljene kontakt podatke, pa se naši rezultati odnose samo na prvi krug selekcije i ne zahvaćaju konačni izbor. Rezultati opisuju područja djelatnosti, poslove s obzirom na indeks zapošljavanja i karakteristike tvrtki s obzirom na njihov tretman kandidata u prvom selekcijskom krugu.
Projekt MZOS
HRV