Simbol žene u pjesništvu Antuna Branka Šimića - Majić, Ivan, kroatist (2008)
U radu se analizira simbol žene u pjesništvu Antuna Branka Šimića. Recepcijska i kritička literatura opusa ovoga pjesnika nerijetko se zaustavljala samo na akceptiranju i detaljnoj analizi ekspresionističke faze Antuna Branka Šimića. Time višeslojna simbolika žene nije dolazila u predmet interesa. Uvidom u tu problematiku, artikuliraju se tri tipa semantičkih realizacija simbola žene: žena-majka, žena kao erotsko-estetsko središte lirske preokupacije te žena kao ekspresionistički destruktivan entitet koji funkcionira kao prijetnja lirskom subjektu. Osim ta tri tipa, nemali broj pjesama posvećen je lirskoj analizi socijalnog položaja žene. Višeslojnost i učestalost simbola žene u pjesništvu Antuna Branka Šimića potvrđuje važnost toga aspekta u proučavanju njegova djela.
Projekt MZOS
HRV