Strategija stereotipa između identifikacije i manipulacije ("interkulturni dijalozi" Čovjeka bez prošlosti Aleksandra Hemona) - Majić, Ivan, kroatist (2008)
Iščitavajući roman Čovjek bez prošlosti Aleksandra Hemona, u originalu pisan na engleskom jeziku naslova "Nowhere Man" dolazimo do različitih strategija samoga teksta. Prije svega, riječ je o romanu bosanskoga pisca koji je pisan za američku publiku, tako da je dvosmjerna recepcijska pozicija otvorena samim kontekstom jer se, kako na samom planu teksta, tako i na planu recepcije uočava mogućnost međusobnog kulturološkog diferenciranja. Međusobno diferenciranje, uspoređivanje i prevrednovanje, kako kulturnih identiteta, tako i nekih kulturoloških osobitosti je, međutim, u romanu prikazano ne kroz neki jasno odrediv i « provjerljiv» mehanizam vrednovanja, već kroz zanimljivu i kolebljivu, ponekad u stvarnosti i upitnu, ali vrlo utjecajnu strategiju stereotipa. Slika koju pojedinac o sebi dobiva od drugoga stoga je podložna dubljem kulturološkom procesu već oblikovanoga stereotipa kao dominantnoga i nadređenoga « podsvjesnoga» oblikovatelja fluidnog kulturološkog (i nacionalnoga) identiteta.
Projekt MZOS
HRV