„ Njezino doba“ – mogućnosti za pisanje biografija žena iz hrvatskog srednjovjekovlja - Nikolić Jakus, Zrinka (2008)
Historijska biografija je oduvijek bila žanr popularan u publicistici i među širim čitateljstvom, ali zanimljiv i „ ozbiljnim“ povjesničarima kao način za istraživanje konteksta neke epohe. Prije desetak godina ponovno je afirmiran u medijevistici preko monumentalne Le Goffove knjige o Svetom Luju. U hrvatskoj medijevistici do danas se, pak, javljaju studije pod nazivom „ xy i njegovo doba“ (npr. "Kralj Tomislav i njegovo doba").S druge strane, barem u domaćoj medievistici, ne postoji slična studija koja u centar stavlja srednjovjekovnu ženu. (I u nedavnoj knjizi Zdenke Janeković Römer "Maruša ili suđenje ljubavi" zbog šutnje izvora naslovna junakinja je najtajanstveniji lik!) Barbara Tuchman u svojem popularnom djelu "Daleko zrcalo" birajući život jedne osobe da vodi priču kroz „ zlosretno četrnaesto stoljeće“ navodi da to ne može biti žena, "jer bi svaka srednjovjekovna žena s adekvatno dokumentiranim životom bila netipična“ . U svojem radu pokušat ću predočiti (ne)mogućnosti koje hrvatski srednjovjekovni izvori pružaju za istraživanje biografija žena s hrvatskih prostora uz primjer pokušaja jedne takve studije.