Nacrtak za Kolokacijski rječnik hrvatskoga jezika - Petrović, Bernardina (2008)
Hrvatskoj jednojezičnoj leksikografiji nedostaju različiti tipovi tiskanih i elektroničkih rječnika, a jedan je od prijeko potrebitih svakako kolokacijski jednojezičnik. U radu se iznosi metodološki okvir za izradbu Kolokacijskoga rječnika hrvatskoga jezika, jednojezičnika poglavito namijenjena neizvornim govornicima hrvatskoga jezika koji su dobro ovladali hrvatskim jezikom. Rječnik obuhvaća dvije osnovne kolokacijske skupine: gramatičke i leksičke kolokacije. Za razliku od gramatičkih kolokacija koje se sastoje od dominante (imenica, pridjev ili glagol) i prijedložnoga izraza, leksičke kolokacije nemaju dominantu već obično sadrže dvije punoznačnice (u hrvatskom jeziku najčešće su takve kombinacije glagol + imenica, pridjev + imenica, imenica + imenica, prilog + glagol). U rječnik su, uz kolokacije kao čvrste stabilne sintagmatske sveze, uključene i slobodne kombinacije (otvorene kolokacije) čije su granice otvorenije i labavije. Struktura se rječničkoga članka sastoji od sljedećih elemenata: a) natuknica (natuknice se nižu abecedno), b) morfološki opis natuknice, c) kolokacije. Teorijske se pretpostavke ilustriraju rječničkim člankom s natuknicom kava.
Projekt MZOS
HRV