Posredovanje milosrđa i pravde prije prava: primjeri nekih sudskih odluka u srednjovjekovnom Zadru - Nikolić, Zrinka (Array, 2007)
U radu se analiziraju tri sudska procesa u srednjovjekovnom Zadru. Prvi proces je između buduće opatice Sv. Marije, udovice Većenege Madijevke, te rođaka njezinog pokojnog svekra u kojem presuđuje njezin rođak prior Drago. U druga dva procesa u kojima presuđuju mletački dužnosnici pedesetih godina 14. stoljeća potražuje se nasljedstvo zadarskih plemića umrlih bez oporuke u vrijeme Crne smrti i mletačke opsade. Sva tri procesa pokazuju značenje individualnog pristupa u razmatranju sudskih slučaja bez obzira na važeće zakonske propise.