Zadovoljstvo životom i genetika: Rezultati istraživanja blizanaca - Bratko, Denis (Array, 2009)
Subjektivna dobrobit nekog pojedinca očituje se u njegovim razmišljanjima i osjećajima u vezi s vlastitim životom. Na kognitivnoj razini riječ je o nečijoj procjeni zadovoljstva različitim aspektima života, dok je na afektivnoj razini riječ o učestalosti doživljavanja (ili ne-doživljavanja) pozitivnih odnosno negativnih emocija. Brojna istraživanja pokazuju kako stupanj zadovoljenja određenih psiholoških potreba, primjerice potreba za autonomijom, kompetencijom i povezanošću, dobro predviđa subjektivne procjene zadovoljstva životom. Isto tako, pokazalo se da temeljne dimenzije ličnosti, posebice ekstraverzija i neuroticizam, također dobro predviđaju zadovoljstvo životom. No, vrlo se malo zna o genetskom i okolinskom doprinosu individualnim razlikama u navedenim subjektivnim procjenama. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati u kojoj mjeri genetski faktori doprinose individualnim razlikama u subjektivnim procjenama zadovoljstva životom mjerenim Skalom zadovoljstva životom (Pavot i Diener, 1993. Uzorak je obuhvaćao parove blizanaca koji su rođeni između 1985 i 1992, te žive na području grada Zagreba. Podaci su prikupljeni na uzorku od 339 blizanaca (108 jednojajnih, 120 dvojajnih istospolnih, te 114 dvojajnih raznospolnih parova). Rezultati su analizirani korelacijskom analizom, te metodom slaganja modela. Rezultati upućuju na zaključak o snažnom genetskom doprinosu individualnim razlikama u subjektivnim procjenama zadovoljstva. Daljnje analize trebale bi se usmjeriti na istraživanje mehanizma putem kojeg genetski faktori ostvaruju svoj efekt, pri čemu osobine ličnosti i psihološke potrebe predstavljaju takve potencijalne mehanizme.