Poteškoće u upotrebi riječi - Erdeljac, Vlasta (Array, 1992)
Ljudi koji uče strani jezik, djeca koja tek usvajaju prvi jezik te oni koji imaju probleme s procesiranjem jezika nužno se susreću i s poteškoćama u proizvođenju i primanju riječi, prije svega sa slaganjem riječi u veće cjeline ili s prepoznavanjem dijelova iste riječi. Problemi u upotrebi riječi mogu se svesti na nekoliko osnovnih tipova - semantički, funkcionalno-sintaktički, morfo-fonološki i fonetski. Korektnost upotrebe riječi najčešće se ustanovljuje različitim tipovima testova slušanja ili/i zapisivanja. Analiza rezultata polazi uglavnom od pretpostavke da je riječ skup slova omeđen bjelinama. No, svaki pristup analizi empirijskih istraživanja morao bi jasno razgraničiti kriterije koji se uzimaju kao dominantni u cjelini istraćuivanja - npr. ortografski, distribucijski, fonološki, ili neki drugi jer jedinstvena, sveobuhvatna, a precizna definicija same riječi ne postoji. U izlaganju će se na konkretnim primjerima iz hrvatskoga jezika pokazati da se analiza rezultata jezičnih istraživanja može dovesti do sasvim različitih interpretacija ako se ne uzimaju u obzir različiti pristupi samom pojmu riječi.