Govor Pitava od Hraste do danas - Menac-Mihalić, Mira (2008)
Promatrajući razvoj govora mjesta Pitava na Hvaru u posljednjih 60-ak godina na temelju dostupnih radova, polazeći pritom od Hrastina rada o hvarskome govoru, utvrdili smo koje su inovacije zahvatile govor, odnosno koje su osobine ostale nepromijenjene. Inovacija, prema očekivanjima nema mnogo. Neke su od njih išle u smjeru pojednostavljivanja sustava, poput prelaska iz diftonškoga u monoftonški vokalizam, druge su govor učinile još specifičnijim, poput novih fonotaktičkih pravila u konsonantizmu. U govoru postoji dosta dubleta. Zanimljivo je da su neke od njih opstale još iz Hrastina vremena (npr. dvojni nastavci određenih padeža), odnosno da sustav kroz spomenuto vrijeme ipak nije dokraja eliminirao rjeđe varijante. Najviše je osnovnih karakteristika ostalo nepromijenjeno, među njima i onih koje pitavski govor izdvajaju iz užega i šireg dijalektnog konteksta.