Uloga psihologa u suzbijanju obiteljskog nasilja. - Ajduković, Dean (2009)
Porast svijesti o prisutnosti obiteljskog nasilja u hrvatskom društvu ogleda se u nekoliko aspekata: stvaranju pravnog okvira za djelovanje represivnog sustava, prioritetnom i koordiniranom reagiranju državnih službi na prijavljeno nasilje, ) razvijanju sustava za zaštitu i podršku žrtvama nasilja, uvođenju novih usluga za povećanje sigurnosti članova obitelji, medijskoj pažnji koju dobivaju slučajevi nasilja, izobrazbi stručnjaka za učinkovitiji rad u području obiteljskog nasilja i osiguravanju stabilnih izvora financiranja. Budući da je za suzbijanje obiteljskog nasilja apsolutno nužna multidisciplinarna i međusektorska suradnja, za psihološku struku je važno definiranje uloge psihologa, te specifičnih znanja i vještina kojima oni pridonose. Stoga je važno odgovoriti na pitanje uloge psihologa u takvoj suradnji. Temelj profesionalnog angažiranja psihologa u suzbijanju obiteljskog nasilja su naša jedinstvena znanja o ljudskom ponašanju, potrebama, stavovima i emocijama, načinima postizanja promjene uvjerenja i ponašanja, kao i vještine pomaganja i poticanja promjena. Mogu se prepoznati barem četiri velika područja u kojima psiholozi imaju vodeću ulogu: 1) Specifična znanja i vještine psihologa dolaze do izražaja u neposrednom radu kao što je procjena potreba žrtvi i počinitelja, koncipiranje i razvijanje programa intervencija, pružanje stručne podrške i psihološke pomoći žrtvama, vođenje promjene destruktivnih uvjerenja žrtvi i počinitelja o nasilnom odnosu, tretman počinitelja nasilja. 2) Nadalje, psiholozi imaju važnu ulogu u utvrđivanju odvijanja samog nasilnog događaja, procjenjivanju nasilnog odnosa i njegovih posljedica po žrtvu, za potrebe pravosudnih postupaka. 3) Treće područje je sudjelovanje u podizanju razine svijesti i širenja znanja o uzrocima, rizičnim okolnostima i posljedicama obiteljskog nasilja, izobrazba stručnjaka drugih profila, pisanje stručnih članaka i priručnika, kao i sudjelovanje u kampanjama protiv nasilja u obitelji. 4) Četvrto važno područje djelovanja psihologa je zagovaranje suvremenih i na dokazima utemeljenim tretmanima svih uključenih u obiteljsko nasilje, a koje je potrebno ugraditi u sustav, sudjelovanje u stručnim povjerenstvima državnih institucija kako bi naša struka dala opipljiv doprinos izgradnji koordiniranog i na znanju utemeljenog sustava za suzbijanje obiteljskog nasilja. Premda u navedenim područjima psiholozi često imaju vodeću profesionalnu ulogu, susreću se s teškoćama koje sa sobom nose oprečna gledanja na rješavanje problema nasilja, kao što su psihijatrizacija obiteljskog nasilja, radikalno feminističko gledanje na rješavanje nasilja, usko legalističko gledanje na dinamiku nasilnog odnosa
Projekt MZOS
HRV