Jezik Grdoselske kronike i Fučićeva prijevodna rješenja - Kovačić, Vinko (2009)
Sažetak izlaganja: Kronika župe Grdosel u Pazinskom dekanatu najstarija je župna kronika u Istri i napisana je na talijanskoj jeziku. Pisanje kronike započeo je 1688. grdoselski župnik Vinko Pikot. Rukopis kronike koji se čuva u grdoselskom župnom uredu transkribirao je i preveo na hrvatski Branko Fučić. U izlaganju će biti iznesene osobitosti jezika kojim je kronika napisana. Osim toga, usporedbom pojedinih dijelova izvornika i prijevoda, istaknut će se prijevodna rješenja koja je upotrijebio Branko Fučić.