Odnosi u obitelji i stavovi prema braku i razvodu: razlike u funkciji dobi - Kamenov, Željka; Delač Horvatinčić, Ivana; Ivanković, Palmira; Rajić Stojanović, Ivana; Jelić, Margareta (2009)
Brojna istraživanja ukazala su na mnoge kratkoročne i dugoročne negativne posljedice razvoda na djecu. No, u nekim suvremenim istraživanjima kvaliteta međusobnih odnosa roditelja pokazala se značajnijim prediktorom od same obiteljske strukture. U pogledu djelovanja razvoda roditelja na stavove prema braku i razvodu, dosadašnja istraživanja dala su nekonzistentne nalaze, no uvođenje varijable kvalitete odnosa među roditeljima smanjuje nesuglasje među dobivenim nalazima. Cilj istraživanja bio je ispitati stavove prema braku i razvodu s obzirom na cjelovitost njihovih primarnih obitelji i kvalitetu odnosa među roditeljima. U istraživanju je sudjelovalo 1500 sudionika oba spola: srednjoškolci, studenti i odrasli. Primijenjen je instrument koji se sastojao od Skale stavova prema braku, Skale stavova prema razvodu, pitanja o kvaliteti međusobnih odnosa među roditeljima i pitanja o učestalosti i intenzitetu sukoba među roditeljima. Na cijelom uzorku sudionika nisu pronađene spolne razlike u stavu prema braku, no sudionice su iskazale pozitivniji stav prema razvodu od sudionika koji proizlazi iz toga što veću važnost pridaju pozitivnim posljedicama razvoda, dok muškarci više naglašavaju negativne posljedice. Podjela sudionika prema tipu obitelji u kojoj su odrastali na djecu razvedenih roditelja, djecu iz cjelovitih obitelji s niskom kvalitetom odnosa među roditeljima i djecu iz cjelovitih obitelji s visokom kvalitetom odnosa među roditeljima pokazala je značajni glavni efekt tipa obitelji na stavove prema braku i razvodu. Rezultati su analizirani pod vidom dobnih razlika u stavovima, a s ciljem utvrđivanja uloge strukture primarne obitelji i kvalitete odnosa među roditeljima u formiranju stavova prema braku i razvodu.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV