Pozvani simpozij "Kvaliteta obiteljskih odnosa" - Kamenov, Željka (2009)
Obiteljski odnosi su među najvažnijim bliskim odnosima koje ljudi ostvaruju tijekom svog života. Svatko od nas rađa se u obitelji u kojoj su već ostvareni određeni odnosi, no našim dolaskom na svijet oni se na mnogo načina mijenjaju. Odrastajući gradimo svoj odnos sa svakim od roditelja, braćom i sestrama, a ti se odnosi mijenjaju tijekom godina. I odnosi među roditeljima mijenjaju se kako djeca odrastaju, neki postaju sve bolji i kvalitetniji, a neki sve lošiji, te ponekad dođe i do prekida ili razvoda. Kvaliteta obiteljskih odnosa odražava se na mnoge aspekte života pojedinca i njegovo uspješno funkcioniranje, prvenstveno na njegovu sliku o sebi i drugima, te na ostvarivanje zadovoljavajućih bliskih odnosa izvan primarne obitelji. Stoga je ovo područje istraživanja zanimljivo kako razvojnim, tako i socijalnim psiholozima, te smo odlučili organizirati ovaj simpozij kako bismo se okupili i s različitih aspekata razmotrili značaj i dinamiku obiteljskih odnosa. Radovi koji će biti predstavljeni u okviru simpozija bave se različitim aspektima kvalitete obiteljskih odnosa: od kvalitete bračnog funkcioniranja tijekom tranzicije u roditeljstvo, preko kvalitete odnosa među roditeljima te između roditelja i djece u različitim razdobljima adolescencije, pa do relacija između kvalitet odnosa među roditeljima i stavova prema braku i razvodu u različitoj životnoj dobi. Konačno, čut ćemo i kako uvjeti u kojima su osobe odrasle određuju kvalitet kojima pridaju važnost pri izboru svojih ljubavnih partnera. Autori ovih radova dolaze s raznih sveučilišta i iz nekoliko zemalja, te će ovaj simpozij pružiti priliku za razmjenu iskustava i pristupa istraživanjima srodnih tema, kao i mogućnost ostvarivanja buduće međunarodne suradnje. Vjerujemo da će radovi okupljeni u ovom simpoziju pružiti poticaj za otvaranje brojnih novih pitanja i sugestije za daljnja zanimljiva istraživanja.
HRV