Statuta Valachorum iz 1630. godine i habsburška vjerska politika u regiji od 1570ih do 1630ih - Štefanec, Nataša (Array, 2008)
Analiza habsburške vjerske politike u dužem vremenskom razdoblju s obzirom na dominaciju protestantizma u Austrijskim Nasljednim Zemljama i Ugarskom Kraljevstvu, naseljavanje većih skupina pravoslavnog stanovništva u Hrvatsko-Slavonskom Kraljevstvu, latentni sukob s Osmanlijama i strateško partnerstvo s Katoličkom crkvom oko obrambenih i vjerskih pitanja.