Problem identiteta u "Jadranskoj trilogiji" Nedjeljka Fabrija - Nemec, Krešimir (2009)
"Jadranska trilogija" N. Fabrija uzima se u članku kao idealan interpretativni predložak za anlizu problema identiteta, za muke njihove tvorbe, gradnje i razgradnje, kao i za raspravu o identitetskim granicama koje zasijecaju duboko u tkivo nacije, društva, obitelji i pojedinca. Radnja triju Fabrijevih romana odvija se u znaku stalne borbe identiteta: nacionalnih i kulturnih. Zato autor kao poprište narativne akcije i odabire geopolitički nestabilne prostore: mjesta na granici i oko granice, etnički miješane sredine, prostore koji su oduvijek bili objekti interesa sukobljenih strana.
Projekt MZOS
HRV