Obitelj u dječjim slikovnicama - Kušević, Barbara (2008)
Slikovnica je prva knjiga djeteta iz koje ono uči o svijetu koji ga okružuje. Bez obzira na to tendira li slikovnica realističkom ili imaginarnom prikazivanju svijeta, ona znatno utječe na dječje razumijevanje toga svijeta pa stoga nije svejedno na koji se način određeni sadržaji u slikovnici prezentiraju. Kako je u prvim godinama života obitelj za dijete najvažnija zajednica, vrlo je bitno kakve poruke slikovnica šalje o obiteljskom životu. Da bi se odgovorilo na pitanje prati li prezentiranje obitelji i obiteljskog života u slikovnicama ono što se događa u postmodernim obiteljima ili njeguje „ idealiziranu“ sliku obiteljskog života, ne mareći za događanja u stvarnom životu, provedeno je istraživanje na uzorku slikovnica izdanih u Republici Hrvatskoj namijenjenih djeci starijeg predškolskog uzrasta. U analizi je naglasak stavljen na strukturu obitelji, ulogu oca i majke, postojanje spolnih stereotipa, odgojne postupke i obiteljske vrijednosti. Dobiveni rezultati bit će korisni za procjenu kvalitete slikovnica te za pedagoški rad s roditeljima i odgajateljima usmjeren na kritičku analizu sadržaja koji se prezentiraju djeci.
Projekt MZOS
HRV