Kognitivna lingvistika - Kraljević, Marija (Array, 2008)
Sve važnije mjesto koje danas kognitivna lingvistika ima u lingvistici i u srodnim znanostima proizlazi iz činjenice da je riječ o teorijskim postavkama koje se ne oslanjaju samo na opisivanja i/ili objašnjavanja jezičnih struktura, već obuhvaćaju spoznaje iz psihologije, antropologije, umjetne inteligencije i drugih znanstvenih disciplina. Naime, jezične se pojavnosti sagledavaju i analiziraju u njihovoj jezičnoj, kulturnoj i psihološkoj sveukupnosti. Jezične su strukture viđene kao dio procesa konceptualizacije svijeta govornikâ određene jezične zajednice. Stoga je značenje temelj iz kojega se onda s jedne strane povezuje i nadograđuje morfologija i sintaksa, a s druge se uvid u značenjske pojavnosti temelji na kulturnim odrednicama i psihološkim zakonitostima čovjekova konceptualnog ustrojstva. Upravo je zbog ovih spomenutih karakteristika kognitivna lingvistika osobito primjenjiva u nastavi jezika, kako stranog, tako i materinjeg jer otkriva značenjske i konceptualne temelje jezičnih jedinica, o kojima se inače često govori samo kao o dijelu određene paradigme. Ovo će izlaganje obuhvatiti kratak pregled razvoja kognitivne lingvistike i njezine temeljne postavke i pojmove, a potom će se koncentrirati na konkretne primjere iz hrvatskoga jezika koji predstavljaju izazov u gramatičkome opisu, a kognitivna lingvistika može pomoći u rasvjetljavanju njihova značenja i uloge u jezičnome sustavu i komunikaciji.