Ženska prezimena i(li) prezimena ženskih osoba - Frančić, Anđela (2008)
Autorica predlaže da se s obzirom na spol imenovane osobe prezimena podijele na prezimena muških osoba ili muška prezimena (tip Perić) te na prezimena ženskih osoba (tip Perić i Perićka). Smatra da izrazna (tvorbeno-morfološka) različitost prezimena ženskih osoba zahtijeva uvođenja posebnog naziva – ženska prezimena – za prezimena tipa Perićka. Ženska prezimena (koja su različitim sufiksima prenosila poruku o bračnom statusu imenovane osobe) pratimo od početaka formiranja imensko-prezimenske formule za žene. Tijekom vremena njihova je uporaba (lišena informacije o tome je li imenovana osoba udana ili nije) svedena na nestandardnojezične idiome i kniževnoumjetnički funkcionalni stil hrvatskoga standardnog jezika, a u novije vrijeme sve ih češće rabe publicisti.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV