Osnovne socijalne značajke prirode kao javnog dobra u urbanom kontekstu - Čaldarović, Ognjen; Vukić, Jana (2008)
U radu se raspravlja o uporabnoj i prometnoj vrijednosti prirode kao takve i njenoj ulozi u urbanom kontekstu. Konstatira se da u gradskoj sredini ima sve manje "divlje" prirode koja ima neospornu vrijednost za gradsku sredinu.
U radu se problematizira uloga gradskog zelenila koje se sve više privatizira, loše održava i pretvara u ukrasno zelenilo. Autori se zalažu za rekonceptualizaciju takvih ideja te za pretvaranje gradsko zelenila u stvarno javno dobro, pristupačno svima.
Projekt MZOS
HRV