Iz Držićeve radionice: oblikovanje karaktera - Fališevac, Dunja (Array, 2009)
U članku se, polazeći od shvaćanja da je Držić u svojim komediografskim djelima oblikovao ne samo stereotipne tipove nego i višedimenzionalne likove, analiziraju modusi oblikovanja karaktera u Držićevim djelima, i to na tri razine: 1. Samokarakterizacija lika, uvid pojedinog lika u sebe sama ; 2. Heterokarakterizacija, portretiranje, predodžba pojedinog lika od nekog drugog lika ; 3. Uvid pojedinog lika u čovjekovu prirodu i postojeći svijet. Opisuju se sve tri razine Držićeva profiliranja karaktera i navode brojni primjeri za svaki pojedini tip portretiranja. Istodobno se analizira problem odnosa radnje i lika te se zaključuje da je odnos između komediografske fabule i oblikovanja karaktera u Držića u skladnoj ravnoteži, međusobnoj ovisnosti. Na kraju se pokušavaju osvijetliti neki izvori Držićeve portretističke vještine, a Držićevo djelo smještava se u kontekst ranonovovjekovnog individualizma i antropocentrizma.