Dijete i djetinjstvo u staroj hrvatskoj književnosti - Fališevac, Dunja (Array, 2008)
U radu se, polazeći od opće proširenih i uvriježenih stavova da dijete i djetinjstvo u srednjem vijeku i u ranom novovjekovlju nisu privlačili posebnu pozornost pisaca, nastoji pokazati da je dijete kao konkretno, pojedinačno biće, biće sui generis ipak bilo prikazivano u nekim djelima starije hrvatske književnosti, primjerice u autobiografskim tekstovima (J. Panonije i D. Zlatarić) i u epu (I. Gundulić). Posebna je pozornost posvećena analizi Držićevih pastorala u želji da se pokaže kako je taj pisac realistički, psihološki uvjerljivo i na temelju empirije oblikovao liko djeteta/adolescenta kao biće sui generis.