Detekcija i melankolija: Zagorka, Freud, Deleuze - Jukić, Tatjana (Array, 2008)
U svome tekstu otvaram čitanje Zagorkine Kneginje iz Petrinjske ulice kao romana koji detektivskoj priči, ili prije priči o detekciji, pretpostavlja problem memorije i mnemotehnologije - ako je tajna koju roman teži detektirati zapravo tajna ženske melankolije. Takav narativni ustroj odgovara pritom upravo pozicioniranju Zagorke i njezina rada u hrvatskoj književnoj i uopće kulturnoj povijesti, pa se Kneginja iz Petrinjske ulice da čitati kao model za detekciju same Zagorke u nacionalnom kulturnom pamćenju.