Privlače li se stvarno razlike: Jesu li vezom zadovoljniji partneri koji su međusobno slični ili oni koji su međusobno različiti? - Rebernjak, Blaž (Array, 2009)
Željeli smo ispitati imaju li uspješniju vezu oni parovi koji su po određenim karakteristikama slični ili parovi kod kojih se te karakteristike razlikuju Podaci su prikupljeni u sklopu 18. Psihologijske ljetne škole Odsjeka za psihologiju Filozofskog Fakulteta u Zagrebu. Ispitana su oba člana 418 parova u romantičnoj vezi koji su prije istraživanja živjeli zajedno barem godinu dana te kod kojih barem jedan član samostalno privređuje. Uspješnost veze odredili smo kao zadovoljstvo vezom, kvalitetu veze i stabilnost veze. Neke od ispitanih karakteristika su: sociodemografske značajke, vrijednost kao partnera, privrženost, zadovoljstvo podjelom poslova i komunikacija u vezi. Iako nisu sve varijable dostigle statističku značajnost, postoje naznake da su uspješniji oni parovi čiji su članovi međusobno sličniji.