Teorije anomije - Vukelić, Anton (Array, 2008)
Rad nudi pregled nad teorijama anomije podijelivši ih u predsociološke razdoblje, francuske teorije anomije 19. stoljeća, američko nasljeđe u 20. stoljeću te suvremene teorije. Ukazuje na niz varijacija u poimanju, sadržaju i vrijednosnom određenju pojma anomije, a što prvenstveno ovisi od sociopovijesnog konteksta i diskursa u kojem se koristi. Analiziraju se recentni pokušaji reanimacije tog danas marginaliziranog koncepta te se na kraju, u pokušaju iznalaženja njihovih zajedničkih nazivnika, izvodi određena taksonomija teorija anomije.