Prognoza zdravstvenog statusa ročnika na temelju dispozicija ličnosti i procesa suočavanja - Šverko, Dina (Array, 2009)
Ovim istraživanjem ispitana je prognostička valjanost crta ličnosti konceptualiziranih prema petfaktorskom modelu, kognitivnih procjena i strategija suočavanja za kriterijske varijable zdravstvenog statusa ročnika u situaciji niske mogućnosti kontrole - služenju vojnog roka. Sudionici (N=445) su bili polaznici temeljne vojne obuke. Oni su ispunili upitnik ličnosti unutar prva dva tjedna boravka u vojsci, dok su njihove procjene procesa suočavanja i zdravlja prikupljene pet tjedana kasnije. Rezultati hijerarhijskih višestrukih regresijskih analiza pokazali su da odabrani skup prediktorskih varijabli objašnjava 16% varijance samoprocijenjenog zdravstvenog statusa ročnika, 3% varijance varijable zdravstvenog statusa ročnika procijenjenog od strane zapovjednika i 36% varijance rezultata ročnika na skali psihosomatskih problema. Unutar ovog skupa prediktorskih varijabli, varijable dimenzija ličnosti pokazale su najveću prognostičku valjanost, dok su kognitivne procjene i strategije suočavanja djelovale kao medijacijske varijable između varijabli stabilnih individualnih karakteristika i varijabli zdravstvenih ishoda. Dobiveni rezultati objašnjeni su u okviru Lazarusove transakcijske teorije stresa i suočavanja.