Božena Němcová – jučer, danas, sutra - Kos, Suzana, bohemistica (Array, 2009)
Lik Božene Němcove prošao je kroz mnoge ideološke metamorfoze (idealna žena češkog narodnog preporoda, žena-ratnica u socijalizmu, feministica, … ), a da njena pozicija nacionalnog simbola nikad nije došla u pitanje. U članku se razmatra kako se u pojedinim povijesnim razdobljima (postpreporodno razdoblje, socijalizam, razdoblje nakon baršunaste revolucije do danas) pristupalo konstruiranju mita o Němcovoj te koliko su pojedine tendencije dekonstrukcije mita o Němcovoj i njenom djelu u različitim razdobljima, bilo u području književnosti te kroz filmske i likovne interpretacije (Karel Hynek, Miloš Urban, Martin Velíšek, … ), bilo u području književnopovijesnih i književnoteorijskih razmatranja, doprinjele stvaranju novog mita o Boženi Němcovoj.U članku se posebna pažnja posvećuje aktualnoj recepciji lika i djela Božene Němcove (feministička kritika i rodni studiji, koji se koncentriraju na nova čitanja kanoniziranih i rehabilitaciju njenih marginaliziranih djela ; obnovljeno zanimanje za korespondenciju) i njenom položaju u popularnoj kulturi .