Vokalski prostor govornika kajkavskoga narječja Sisačke Gornje Posavine - Vidović Zorić, Ana; Horga, Damir (2009)
Svaki jezik, pa i hrvatski, uz standardnu varijantu, obiluje nestandardnim jezičnim varijantama koje se i dalje međusobno razlikuju. Tako i unutar hrvatskih narječja, štokavskog, kajkavskog i čakavskog, postoje podvarijante koje su još preciznije prostorno određene. Razlike među varijantama mogu se temeljiti na svim razinama: od izgovora do sintakse. U ovome radu pokušat će se odrediti vokalski prostor, odnosno vrijednosti formanata vokala, u jednoj od varijanti kajkavskoga govora, Sisačke Gornje Posavine, te usporediti s vokalskim prostorom standardnih hrvatskih vokala. U ispitivanju je sudjelovalo 5 izvornih govornica sisačkog gornjoposavskog kajkavskog govora starije dobi koje cijeli život žive u Martinskoj Vesi u Sisačkoj Gornjoj Posavini. Svaka ispitanica trebala je prepričati narodne običaje te opisati zadanu sliku. Njihov govor, u trajanju oko pet minuta po osobi, snimljen je pomoću digitalnog snimača. Iz audiosnimke izdvojeni su vokali koji su akustički analizirani u računalnom programu Praat. Dobivene su frekvencijske vrijednosti formanata pojedinih vokala koje su zatim uspoređene s formantskim vrijednostima standardnih vokala.
Projekt MZOS
HRV