Tizian i poliptih "Uznesenje Marijino" u dubrovačkoj katedrali - Trška, Tanja (Array, 2008)
Poliptih "Uznesenje Blažene Djevice Marije" u dubrovačkoj katedrali Tiziana Vecellia i radionice, naručen za glavni oltar crkve bratovštine lazarina na Pločama i kasnije prenesen u katedralu, doživio je iznimnu recepciju u domaćoj sredini, o čemu svjedoče najmanje tri poliptiha kojima je poslužio kao predložak. Poliptih Kristofora Antunovića Nikolina iz 1553. godine u crkvi sv. Marije od Pakljene na Šipanu jedini je sačuvan, te se uzima kao "terminus ante quem" za Tizianov poliptih u katedrali. No tekst statuta bratovštine lazarina, slikarev potpis te stilske karakteristike djela otvaraju mogućnost ranije datacije poliptiha "Uznesenje Blažene Djevice Marije", a neobična ikonografija Bogorodice govori o mogućim posebnim uvjetima narudžbe, koji u nedostatku arhivskih dokumenata još uvijek ostaju jedno od otvorenih pitanja vezanih uz ovo Tizianovo djelo u Dubrovniku.