Modruš između kneževa Frankapana, Osmanlija i kraljevskih vlasti - Grgin, Borislav (2008)
U radu se, temeljem uvida u relevantnu literaturu i izvore, pokušalo rekonstruirati ulogu i važnost Modruša u sklopu odnosa najmoćnije kasnosrednjovjekovne hrvatske velikaške obitelji Frankapana, poglavito kneževa Stjepana i sina mu Bernardina, sa središnjim vlastima u Budimu. Obrađeno je razdoblje vladavine posljednje trojice ugarsko-hrvatskih kraljeva, Matijaša Korvina (1458-1490), Vladislava II Jagelovića (1490-1516) i Ludovika II Jagelovića (1516-1526). Pozornost se posvetila i ulozi Osmanlija na modruškom području u promatranom razdoblju.
Projekt MZOS
HRV