Govorni rumunjski jezik i žargon u javnoj komunikaciji - Radosavljević, Petar (Array, 2009)
Suvremeni standardni rumunjski jezik, a posebno njegov pisani oblik, relativno je hermetičan i nesklon promjenama, kao i većina ostalih jezičnih standarda. Promjenom same definicije javne komunikacije, sve se većem krugu govornika daje mogućnost javnoga usmenog i pismenog izražavanja (ako uzmemo u obzir popularne internetske servise pisanoga jezika kao što su to blogovi, forumi, ali i govornoga jezika - stranice razmjene videopodataka). Stoga je u posljednje vrijeme u javnoj komunikaciji na rumunjskom jeziku moguće primijetiti brojne elemente govornog jezika i žargona koji više ne predstavljaju samo govor manjih i zatvorenih skupina, već sve većeg broja govornika. Polazeći, u prvom redu, od suvremenih sredstava javne komunikacije na internetu te jezičnoga korpusa koji iz njih proizlazi, rad na konkretnim primjerima daje uvid u posebnosti toga jezičnog registra.