Frontalne EEG asimetrije i raspoloženje u funkciji menstrualnog ciklusa - Hromatko, Ivana; Tadinac, Meri (2009)
Asimetrije u frontalnoj EEG aktivnosti u stanju mirovanja često se dovode u vezu s raznim afektivnim stanjima. U općoj populaciji aktivnost u alfa frekvencijskom u pravilu pokazuje veću amplitudu nad desnom hemisferom. Kod raznih afektivnih poremećaja ova je asimetrija obrnuta. Međutim, velika varijabilnost u smjeru ovih asimetrija ne dopušta njihovo korištenje kao indikatora patologije: čini se da su pojedinci s nižom aktivnošću lijeve hemisfere općenito skloniji pozitivnom afektu i ″ pristupajućim″ ponašanjima, dok su pojedinci s nižom aktivnošću desne hemisfere skloniji negativnim afektima i ″ odstupajućim″ ponašanjima. U literaturi postoje i mnogobrojni izvještaji o promjenama u emocionalnoj domeni tijekom menstrualnog ciklusa, pa je cilj ovog istraživanja bio provjeriti postoje li promjene u frontalnim EEG asimetrijama u funkciji menstrualnog ciklusa, te jesu li one praćene promjenama u raspoloženju. Skupini od 30 sudionica snimili smo EEG u dva navrata: sredinom lutealne i u menstrualnoj fazi ciklusa (ove se dvije faze međusobno najviše razlikuju po razinama estrogena i progesterona), te smo izračunali indekse asimetrije na homolognim frontalnim lokacijama (Fp1-Fp2, F3-F4, F7-F8) za alfa 1 (8-10 Hz) i alfa 2 (11-13 Hz) frekvencijske pojaseve. U oba navrata sudionice su ispunile i upitnik koji mjeri 9 dimenzija raspoloženja (Taub i Berger, 1974): tjeskobu, depresiju, prijateljstvo, veselje, umor, neprijateljstvo, koncentraciju, aktivnost i stanje organizma. U skladu s očekivanjima, veća aktivacija lijeve u odnosu na desnu hemisferu bila je češća u menstrualnoj fazi ciklusa. U alfa 1 frekvencijskom pojasu asimetrije nisu predviđale raspoloženje u menstrualnoj fazi ciklusa, ali su u lutealnoj fazi korelirale s prijateljstvom, veseljem te koncentracijom. U alfa 2 frekvencijskom pojasu asimetrije su korelirale s tjeskobom i depresijom u lutealnoj fazi te s tjeskobom, umorom, neprijateljstvom i veseljem u menstrualnoj fazi ciklusa.
Projekt MZOS
HRV