Smjernice nastave tjelesne i zdravstvene kulture na Sveučilištu u Zagrebu - Gošnik, Jelka (Array, 2001)
Svjetska zdravstvena organizacija ističe tjelesnu aktivnost kao sredstvo kojim se postiže stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja. Poznata europska sveučilišta također su prepoznala važnost ovog predmeta koji značajno doprinosi kvaliteti življenja i uspješnosti studiranja. Veliki značaj predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura kao odgojno-obrazovnog procesa i sporta na fakultetu potvrđuju rezultati mnogobrojnih istraživanja provedenih na studentskoj populaciji. S pravilnim planiranjem i programiranjem može se značajno utjecati na antropološka obilježja studenata, usvajanje i usavršavanje novih motoričkih gibanja s jedinstvenim ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja i kvalitete življenja studenata te uspješnosti studiranja. Analiza cjelovitog postojećeg stanja s aspekta studenata, nastavnika, materijalnih uvjeta rada, kurikuluma redovne i fakultativne nastave, studentskih vannastavnih aktivnosti, financiranja nastave i sporta na Sveučilištu, analize zdravstvene zaštite studenata te rezultata provedenih antropoloških pilot istraživanja i istraživanja na studentskoj populaciji predstavlja temelj izrade smjernica nastave Tjelesna i zdravstvena kultura i sporta na Sveučilištu u Zagrebu.