Neke od značajki programiranja rada s djecom predškolske dobi u alpskom skijanju - Gošnik, J. (Array, 2002)
Alpsko skijanje u Hrvatskoj je iznimno popularan sport. To je zahtjevna, kompleksna, izazovna sportska aktivnost. Učenje skijanja započinje postavljanjem kretnih zadataka i učenjem kroz igru, a kasnije su nadogradnje pravim pripremama i treningom. Alpsko skijanje traži dugu i sustavnu pripremu pa se postavlja pitanja, traženja odgovora, dilema, pogrešaka kada je riječ o radu s djecom. Poznavanje integriteta razvoja djeteta, struktura motoričkog prostora djeteta, principi psihomotornog učenja, pedagoško-didaktičke posebnosti učenja skijanja djece, tehnike i metodika skijanja… , područja su s kojima se dobar učitelj skijanja, pa i roditelj, treba temeljito upoznati prije bilo kakvog rada s djetetom.