Prikaz Testa Domino 2000 - Matešić, Krunoslav (Array, 2009)
Test Domino 2000 je neverbalni test koji mjeri opću inteligenciju (fluidnu inteligenciju). Test D-2000 je treći u seriji domino testova, čije rješavanje se zasniva na induktivnom mišljenju. Sadrži 40 zadataka u obliku domina, karakterističnih za sve domino testove. Princip rješavanja sličan je onome u starijim verzijama testa (D-48 i D-70). Cilj istraživanja bio je izračunavanje hrvatskih normi za Test D-2000. Istraživanje je provedeno na N=758 sudionika (44% muškaraca i 56% žena), u dobi od 18 do 62 godine. Dobivene norme su prikazane u centilima i 11 normaliziranih klasa. Provedena je i faktorska analiza metodom glavnih komponenti, a broj faktora koji su zadržani nakon ekstrakcije određen je Plumb-Brandy kriterijem. Dobivena su tri faktora: faktor edukacije, faktor simboličkog rezoniranja i faktor perceptivnog rezoniranja. Dobivena faktorska struktura objašnjava 30, 2% varijance. Ranije učinjena analiza na testovima D-48 i D-70 dala je slične rezultate.