Hrvatska standardizacija Beckovih inventara za djecu i adolescente (BYI-II) - Matešić, Krunoslav (Array, 2009)
Beckovi inventari za djecu i adolescente, 2. izdanje (BYI-II ; Beck, Beck, Jolly i Steer, 2005) primjenjuju se za ispitivanje doživljaja depresije, anksioznosti, ljutnje, ometajućeg ponašanja i samopoimanja kod djece i adolescenata u dobi od 7 do 18 godina. Svaki inventar sadrži 20 tvrdnji o mislima, osjećajima ili ponašanjima povezanim s emocionalnim i socijalnim oštećenjima djece i adolescenata. BYI-II omogućuju laku primjenu i brzu procjenu određenih problema djece i adolescenata, pa nalaze svoju primjenu u kliničkom, ambulantnom, školskom i forenzičkom okruženju. Ovisno o svrsi primjene, inventari se mogu primjenjivati samostalno ili u kombinaciji. BYI-II sastavljeni su od pet dijelova: 1. Beckov inventar depresije za mlade (BDI-Y) 2. Beckov inventar anksioznosti za mlade (BAI-Y) 3. Beckov inventar ljutnje za mlade (BANI-Y) 4. Beckov inventar ometajućeg ponašanja mladih (BDBI-Y) 5. Beckov inventar samopoimanja mladih (BSCI-Y) Cilj je bio standardizirati svih 5 Beckovih inventara za djecu i adolescente za hrvatsku populaciju. U istraživanju je sudjelovalo 800 učenika osnovnih i srednjih škola koji su podijeljeni u 3 dobne skupine (7 do 10, 11 do 14 i 15 do 18 godina), po uzoru na originalnu BYI-II standardizaciju. Za sve su skupine izračunati deskriptivni statistički pokazatelji i norme izražene u T-vrijednostima. Usporedo s Beckovim inventarom anksioznosti primijenjena je i druga mjera anksioznosti - STAIC (Upitnik anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti za djecu) i STAI (Upitnik anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti), te su uspoređeni rezultati ispitanika dobiveni na tim dvjema mjerana anksioznosti.