"Divno čudovište": uvod u Zagorkinu koncepciju androginije - Grdešić, Maša (2008)
Rad se bavi Zagorkinim člankom » Napredna žena i današnji muškarci« objavljenom 1909. u časopisu Zvono kao i širom polemikom o položaju žene u braku, te odnosu između muškarca i žene, osobito politički/feministički osviještene žene, u okviru koje je članak nastao. Zagorka rješenje problema » napredne žene« vidi u sintezi muškog i ženskog principa, odnosno u svojevrsnom konceptu androginije koji uvelike podsjeća na onaj koji će Virginia Woolf kasnije razviti u svom eseju Vlastita soba. S obzirom na Zagorkine postavke iz navedenoga članka, u drugom se dijelu rada nudi interpetacija dvaju njezinih romana, Tajne Krvavog mosta i Kamena na cesti, koji su povezani upravo preko motiva preoblačenja glavne junakinje u muškarca. U Tajni Krvavog mosta taj je motiv samo do određene mjere u službi popularne književnosti, a u Kamenu na cesti zadobiva jasno izraženu političku dimenziju u obliku angažirane kritike rodnoga binarizma. Stoga interes suvremene feminističke teorije za Zagorku ponajprije počiva na izazovnosti njezinih androginih junakinja, odnosno na primjerima gotovo radikalnih seksualnih identiteta koje njezini romani nude.
Projekt MZOS
HRV