"Divno čudovište": uvod u Zagorkinu koncepciju androginije - Grdešić, Maša (Array, 2008)
Rad se bavi Zagorkinim člankom » Napredna žena i današnji muškarci« objavljenom 1909. u časopisu Zvono kao i širom polemikom o položaju žene u braku, te odnosu između muškarca i žene, osobito politički/feministički osviještene žene, u okviru koje je članak nastao. Zagorka rješenje problema » napredne žene« vidi u sintezi muškog i ženskog principa, odnosno u svojevrsnom konceptu androginije koji uvelike podsjeća na onaj koji će Virginia Woolf kasnije razviti u svom eseju Vlastita soba. S obzirom na Zagorkine postavke iz navedenoga članka, u drugom se dijelu rada nudi interpetacija dvaju njezinih romana, Tajne Krvavog mosta i Kamena na cesti, koji su povezani upravo preko motiva preoblačenja glavne junakinje u muškarca. U Tajni Krvavog mosta taj je motiv samo do određene mjere u službi popularne književnosti, a u Kamenu na cesti zadobiva jasno izraženu političku dimenziju u obliku angažirane kritike rodnoga binarizma. Stoga interes suvremene feminističke teorije za Zagorku ponajprije počiva na izazovnosti njezinih androginih junakinja, odnosno na primjerima gotovo radikalnih seksualnih identiteta koje njezini romani nude.