Prilog standardizaciji Ravenovih progresivnih matrica SPM i SPM-P - Matešić, Krunoslav; Matešić, Krunoslav; Ružić, Valentina (2008)
Standardne progresivne matrice (SPM) konstruirane su 1938. godine i od tada su jedan od najčešće korištenih testova inteligencije, validiran u velikom broju zemalja. Konstruirane su za mjerenje sposobnosti edukcije relata i korelata u općoj populaciji i imaju široku primjenu u školskoj i kliničkoj praksi, profesionalnom usmjeravanju i selekciji, te za istraživačke svrhe. Standardne progresivne matrice popraćene su velikim brojem normativnih i ostalih evaluacijskih podataka iz različitih zemalja. Paralelni oblik Standardnih progresivnih matrica (SPM-P) konstruiran je 1998. godine u svrhu omogućavanja ponovljenog testiranja ispitanika, kako bi se izbjegli učinci vježbe i mogućeg učenja. Cilj ovog istraživanja bila je djelomična standardizacija Ravenovih standardnih progresivnih matrica u Hrvatskoj. Standardnim oblikom matrica (SPM) ispitano je 599 učenika (296 M i 303 Ž) osnovnih škola u dobi od 9 do 10 godina. Paralelnim oblikom testa (SPM-P) ispitano je 459 učenika osnovnih škola (225 M i 234 Ž) u dobi od 11 do 14 godina i 161 učenik srednjih strukovnih škola (84 M i 77 Ž) u dobi od 15 do 17 godina. Za sve su skupine izračunati deskriptivni statistički pokazatelji i norme izražene u poliranim vrijednostima centila. Provjerena je i faktorska struktura oba oblika testa.
Projekt MZOS
HRV