Nalazi osteoloških ostataka psa (Canis familiaris, L.) sopotske kulture (Sopot) - Zdravka Hincak (Array, 2008)
Analizom koštanih ostataka životinja sopotske kulture s nalazišta Sopot obuhvaćeni su nalazi ostataka psa (Canis familiaris, L.). Iako im je udio u analiziranim uzorcima svih životinja vrlo nizak, tek 1, 91% (250 uzoraka), podatci koje pružaju nadmašuju njihovu brojnost. Dobro očuvane čeljusti, a djelomice i lubanje pasa, te izvrsno očuvane duge kosti bez tragova ureza, otisaka raznih mesarskih tehnika ili nizova zuba dozvoljavaju istančaniju analizu. Dosadašnje analize tipova prapovijesnih pasa srednje i istočno europskih prostora govore o psu pastirskog habitusa i određene veličine. Cilj analize je morfometrijskim metodama ispitati u kojoj se mjeri nalazi pasa iz sloja sopotske kulture uklapaju u tip prapovijesnog psa našeg i šireg susjednog prostora.