Zidne slike u crkvi sv. Martina u Svetom Lovreču (Istra): nove spoznaje na tragu Fučićevih opažanja - Maraković, Nikolina (2009)
Zidne slike u crkvi sv. Martina u Svetom Lovreču Pazenatičkom spadaju među rijetke spomenike istarskoga srednjovjekovnog slikarstva o kojima je B. Fučić iznio samo preliminarne zaključke, ali nikada nije ulazio u njihovu podrobniju analizu niti ih pokušao preciznije kontekstualizirati u okvirima europskoga stvaralaštva 11. stoljeća. Tek je nakon nedavnog čišćenja ovih fresaka do izražaja došla njihova iznimna kvaliteta te je omogućena njihova temeljitija analiza. Ikonografskom i stilskom analizom zidnih slika u crkvi sv. Martina u Svetom Lovreču, potkrijepljenom obiljem komparativnih primjera, pokazano je da se radi o iznimnom i jedinstvenom ostvarenju europskoga srednjovjekovnog stvaralaštva. Također, iznesene su pretpostavke mogućoj provenijenciji, vremenu i okolnostima nastanka ovih zidnih slika te je ukazano na njihovo značenje u korpusu istarske i europske srednjovjekovne umjetnosti.