Percepcija skulpture – original i kopija - Dulibić, Frano (Array, 2010)
Od svih likovnih umjetnosti, problem originala i kopije u skulpturi najuočljiviji je još od antičkih vremena. Specifičnosti i shvaćanja skulpture kroz povijest su se mijenjale na manje uočljiv način nego što se to događalo sa slikarstvom, odnosno, sa svim oblicima dvodimenzionalnog prikazivanja. Tijekom 20. stoljeća brojne radikalne transformacije načina oblikovanja skulpturalnog djela potiču na nova i drugačija promišljanja skulpture. Tijekom dvadesetog stoljeća, lakoću kvalitetnog reproduciranja i multipliciranja slikarskog djela slijedi sve savršenjia tehnička kvaliteta u kopiranju i multipliciranju trodimenzionalno oblikovanog djela. Problem sve teže mogućnosti (ili nemogućnosti) kontrole umnažanja skulpturalnog djela odražava se ne samo na području zaštite autorskih prava nego prije svega na području promjene percepcije, a sukladno tome i recepcije skulpture.