Etnološko istraživanje obitelji i nezaposlenosti - Rubić, Tihana (2008)
Posterom predstavljam prijedlog istraživanja u svrhu izrade doktorske disertacije, na temu obitelji i nezaposlenosti u Hrvatskoj od devedesetih godina 20. stoljeća do danas. U prijedlogu se istraživanja fokusiram na individualne i obiteljske strategije preživljavanja korištene uslijed dugotrajne formalne nezaposlenosti, tj. neformalnu ekonomiju i raznorodne aktivnosti izvan formalnog tržišta rada. U istraživanje krećem od pretpostavke da su suočavanje s nezaposlenošću i nesnalaženje u novom ekonomskom vrijednosnom sustavu i novouspostavljenim odnosima i potrebama početkom devedesetih godina 20. stoljeća, utjecali na individualan i obiteljski život, na svakodnevicu, osobni identitet i samopotvrđivanje. Temeljem tog polazišta, u svom ću radu nastojati odgovoriti na pitanje: što se događa(lo) s obitelji i pojedincima izvan formalnog tržišta rada, te na koji su način dugotrajna formalna nezaposlenost i aktivnosti na području neformalnog tržišta rada, oblikovali kulturu i svakodnevicu življenja u Hrvatskoj od kraja devedesetih godina 20. stoljeća do danas?